Back to Top

Oferta

Almar - makaron od Kacpra

Almar - makaron przepiórczy

Almar - makaron z Gór Mokrych

Almar - makaron z 4 jaj kury zielononóżki

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Almar - makaron z przyprawą kurkuma

Jaja przepiórcze to znakomity smak, łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białka, bogactwo aminokwasów oraz mikroelementów, takich jak: wapń, miedź, cynk, żelazo, witamina B1, B2, B12, fosfor oraz karoten. Znajdziemy w nich więcej wartości odżywczych niż w jajach kurzych. Niezastąpione w dietach u osób cierpiących na: niedokrwistość, cukrzycę, choroby wątroby, wrzody żołądka, astmę, schorzenia nerek. To doskonały wybór w przypadku żywienia małych dzieci, osób starszych, a także w diecie odchudzającej.  Są świetną alternatywą dla osób uczulonych na białko z jaj kurzych oraz, co najważniejsze - nie zawierają szkodliwego cholesterolu, a białko jaj przepiórczych charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi oraz przeciwbakteryjnymi.

Każdy kto lubi jajka powinien wiedzieć, że zawierają one dużo szkodliwego cholesterolu. Mniejszą ilość cholesterolu zawierają jajka pochodzą od rasy kur – zielononóżek kuropatwianych. Jaja kur innych ras zawierają 578 mg cholesterolu w 100 gramach.
Jaja zielononóżek mają go kilkadziesiąt procent mniej! Jajko stanowi najlepsze źródło aminokwasów, wielonasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Białko jaja  przyswajalne jest w 94% (np. roślin strączkowych 40 – 60%), tłuszcz w 95%, węglowodany w 98% a związki mineralne w 76%. Dwa jaja (to tylko 150 Kcal) pokrywają nasze zapotrzebowanie na aminokwasy, zapewniają nam 88% dziennej dawki wit. B12 – nazywanej krwiotwórczą, dostarczają wit. E – odmładzającej i poprawiającej pamięć oraz duże ilości wit. A. Zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych poprawia pamięć i zapobiega chorobom układu nerwowego. W żółtku występuje immunoglobulina Y, która jest znanym ciałem odpornościowym.